fra_trones1

Bokbad med Gøril Emilie Hellen

GØRIL EMILIE HELLEN (f. 1966) er bosatt i Sandefjord, men kommer fra Trondheim. Hun har jobbet som journalist de siste 25 årene for en rekke mediebyråer og magasiner. Hellen er journalistutdannet og har i tillegg mellomfag i drama, film og teater fra NTNU. Hun har også studert sosialpsykologi, sosialantropologi og religionshistorie. Debutromanen Veien over klippene ble utgitt på Gyldendal i 2014.

Hellen er aktuell med boka Portnerboligen som har handlingen lagt til Trondheim. Den tar opp viktige temaer knyttet til etterkrigstidens psykiatri – samtidig er det fortellingen om portnerfamilien som bodde og levde i portnerboligen ved Trondheim sykehus på 1940-, 50- og 60-tallet. Selv om den underliggende tematikken er alvorlig og viktig, er det både lys og glede i romanen. Romanen bidrar med kunnskap om en tid mange ikke vet så mye om, og den vil kunne vekke både følelser og debatt.

Ti år gamle Svanhild synes hun bor på verdens tryggeste sted: i portnerboligen ved byens sykehus, der faren Johan har post som portner. Hun forguder den nesten ti år eldre broren Einar, selv om de voksne sier at Einars fantasi har løpt løpsk.
Svanhild skal reise på speiderleir, men hun savner broren som er innlagt på psykiatrisk sykehus. Den dagen Svanhild vender hjem fra speiderleiren, rammer tragedien dem.

BOKBADER MARTE HALLEM er dokumentarist, regissør, komponist og manusforfatter for film og teater, og en av eierne og driverne av produksjonsselskapet Scene Midt AS.
I 2019 jobber Marte med utviklingen av en ny dokumentar, Fremmed Blod, som forhåpentligvis skal bli Norges første dokumentar om det skogfinske folket, en av Norges fem minoriteter. Filmen har fått støtte i utviklingsfasen fra NRK, Midt-Norsk Filmsenter, Fritt Ord, Distriktsforsk og Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Starter: onsdag 23. oktober 19:00
Slutter: onsdag 23. oktober 20:00