tidlig-morgen-grensefjell

De første vaksinene kommer til Verdal

Den første uka i 2021 starter vaksineringen mot Covid-19 på institusjonene i Verdal. – I første omgang har vi fått 55 doser. Det er ikke så mye, men nå skal vi endelig i gang, sier en glad kommuneoverlege, Ragnhild Aunsmo.

Selv om vaksinene ikke er på plass ennå, har Verdal kommune mottatt leveranser knyttet til vaksineringen. Blant annet gjelder dette saltvannet vaksinene skal blandes med.

- Koronavaksinene kommer i små beholdere som rommer fem og fem vaksiner. Disse må blandes med saltvann og trekkes opp i sprøyter før vaksinen er klar til bruk, forteller Brit Kverkild som leder helsesykepleierne i Verdal.

En stund til massevaksinering
Kommunes helsepersonell får en sentral rolle i vaksinasjonsarbeidet, men det trengs også renholdere og personer som kan hjelpe til med praktisk tilrettelegging når massevaksinasjonen starter opp litt utpå nyåret.

- Det er et stort apparat og mye planlegging som ligger bak når en hel befolkning skal vaksineres. Vi vet ikke hvor mange vaksiner vi får fra uke til uke, og må derfor kunne justere det som skal foregå i kommunen på kort varsel, sier kommuneoverlege Ragnhild H. Aunsmo.

Verdal følger de nasjonale prioriteringene. Dette innebærer at de første som får tilbud om vaksinering, er alle som bor på kommunens institusjoner. Deretter vil de eldste aldersgruppene få muligheten.

Alle blir kontaktet
- Foreløpig er det ingen som skal foreta seg noe. Du vil bli kontaktet når vaksinering blir aktuelt for deg, understreker kommuneoverlege Aunsmo.

Beredskapskoordinator John Olav Larsen forteller at Ørahallen (ved Verdalsøra ungdomsskole) er aktuell lokasjon når det brede lag av verdalinger etter hvert vil få tilbud om vaksiner.

- Det er en utfordring at vaksinene må oppbevares fryst. Når vi mottar de, er de opptint, og må brukes innen fem dager. Siden det er knapphet på vaksiner, er det svært viktig at alle møter opp som avtalt når massevaksineringen er i gang, sier Aunsmo.

Aller først ut er altså de som bor på institusjoner i kommunen. 55 vil få sin første dose av korona-vaksine i uke 1 av 2021.

- For å få full effekt, må alle få to doser. Det innebærer at alle skal vaksineres på nytt cirka tre uker etter at de fikk første dose, forteller Kverkild.

Ansatte melder seg
Så fort Verdal får sine tildelte doser, og massevaksineringen kan starte opp, vil flere av kommunens ansatte jobbe ekstra utover sine ordinære jobber.

- Vaksineringen i Ørahallen vil foregå på ettermiddags- og kveldstid. I tillegg til å sikre at befolkningen blir vaksinert, må vi tilby de tjenestene vi gjør til daglig. Derfor har det vært frivillig å melde seg til denne ekstraordinære innsatsen der selvfølgelig alle vil bli lønnet etter tariff, sier personalsjef Torgeir Skevik.

Påmelding til vaksinasjonsarbeidet gikk ut til alle kommunens ansatte like før jul, og flere har rukket å melde seg.

- Vi trenger enda flere, så muligheten til å bidra med denne viktige oppgaven er der fortsatt, sier Skevik.

Publisert: 30.12.2020 15:07 Sist endret: 06.01.2021 08:54

Nettredaktør: Ove Haugrud Ansvarlig redaktør: Geir Olav Jensen Utviklet av: Sem & Stenersen Prokom AS