fra_trones2

Fortsatt viktig å tenke smittevern

- Selv om vi har fått bukt med den siste runden av koronasmitte, er det avgjørende at vi alle bidrar for å unngå nye utbrudd, sier kommuneoverlege Ragnhild Aunsmo.

Hun har ikke fått positive testresultater av covid-19 for verdalinger eller gjestearbeidere i Verdal siden 1. februar.
- Det er gledelig, men det er ingen grunn til å senke skuldrene ennå. Fortsatt vil det ta flere måneder før vi har fått vaksinert mange nok til at vi kan omgås som vi gjorde før koronaen, sier Aunsmo.

Hun viser til at færre verdalinger nå tester seg enn før.
- Testing og smittesporing er grunnleggende verktøy i kampen mot korona. Har du symptomer, bør du teste deg, understreker kommuneoverlegen.

Hun viser til at de muterte variantene av koronaviruset har bredt seg i Norge og Trøndelag. De er mer smittsomme, og vil trolig overta for den opprinnelige varianten. Aunsmo mener derfor det er et tidsspørsmål før vi også har denne typen smitte på Innherred.

- Kortreist vinterferie
Kommuneoverlegen peker på at det derfor vil være ekstra viktig å holde avstand til andre og sørge for god håndhygiene. Smitterådene er fortsatt å begrense den sosiale omgangen, bare ha kontakt med noen få (som er de samme over tid), og aller helst møtes utendørs. Munnbind for voksne og ungdom er fortsatt anbefalt der det ikke er mulig å holde avstand til andre.
- Også er det viktig at du holder deg hjemme om du er syk, og tester deg ved symptomer. Har du reiseplaner i vinterferien, bør du også teste deg når du kommer hjem igjen, sier Aunsmo.

Hun slår et slag for vinterferie i nærområdet.
- Tenn opp bålpanna eller grillen, gå en tur langs sjøen, ta med deg skia til fjells, eller kos deg i en akebakke i nabolaget. Vi er jo så heldige at vi har store nærområder som byr på mange muligheter, sier Aunsmo.

Anbefalinger for vinterferien
Verdal følger de nasjonale retningslinjene og har følgende anbefalinger for vinterferien:

• Hold deg hjemme om du er syk, og begrens den sosiale omgangen.

Generelt:

• Det er viktig å holde seg hjemme hvis man ikke er frisk, og teste seg så snart som mulig hvis man tror man er smittet med covid-19.
  • Alle må være forberedt på å endre planene for vinterferien dersom det oppstår lokale utbrudd enten der du bor eller der du skal reise. Da vil det kunne komme nye lokale råd og regler å forholde seg til.

Reiser:

• Reiser til utlandet er frarådet.
  • Du kan reise på hytta (eid eller leid) eller hotell innenlands, men unngå kollektivtransport hvis det er mulig.
  • Hvis du skal bo på hotell, må du være forberedt på å gå i karantene til situasjonen er avklart hvis det blir et smitteutbrudd der. Hold avstand til andre gjester, og følg hotellets smittevernregler. Du bør begrense opphold i fellesarealene for å redusere risiko for smitte der.
  • Det er viktig at du setter deg inn i og følger smittevernreglene som gjelder dit du skal.
  • Personer som reiser til kommuner med mindre strenge tiltak bør som en hovedregel følge anbefalingene som gjelder i kommunen de bor i til vanlig. Hvis det for eksempel i hjemkommunen din er krav om å bruke munnbind, bør du derfor gjøre det i de samme situasjonene også i kommunen du reiser til, selv om de ikke har et tilsvarende krav.

Sosialt:

• Alle bør redusere antall personer man har kontakt med, og være sammen med få personer i sosiale sammenhenger, i kortere tid og ikke med for mange forskjellige personer i løpet av en uke. Man bør fortrinnsvis samles utendørs, der er smitterisikoen mindre. Hvis noen er i en risikogruppe, bør det tas ekstra hensyn.

Besøk:

• De nasjonale anbefalingene som gjelder for besøk hjemme, gjelder også ved besøk til f.eks. hytta i vinterferien. Det betyr at det oppfordres til å møte andre utendørs, og ikke ha besøk av flere enn fem gjester i tillegg til de som er i husstanden din, så lenge du kan holde minst én meters avstand til gjestene til enhver tid. Dersom alle gjestene kommer fra samme husstand, kan man være flere.
  • Begrens overnattingsbesøk. Anbefalingen om antall gjester på besøk og avstand gjelder også for overnatting. Personer fra ulik husstand bør ikke dele soverom. Sørg for god hygiene og godt renhold hvis personer fra ulike husstander må dele bad. Meteren gjelder på hytta også, og det begrenser muligheten for overnattingsbesøk for de aller fleste.

Butikker og aktiviteter:

• Handle det du trenger på turen i hjemkommunen din før avreise. Hvis du må handle nødvendige varer andre steder, velg tidspunkter når det er lite folk, og gå helst kun én fra husstanden.
  • Velg helst aktiviteter som foregår utendørs. Ved besøk på alpinanlegg, badeland eller andre steder, må man følge virksomhetenes smittevernråd.
  • Unngå i størst mulig grad å oppsøke steder der mange er samlet og det ikke er lett å holde avstand, slik som serveringssteder og skistuer.
  • God håndhygiene og avstand til andre gjelder hele tiden.

Publisert: 16.02.2021 20:58 Sist endret: 22.02.2021 00:54

Nettredaktør: Ove Haugrud Ansvarlig redaktør: Geir Olav Jensen Utviklet av: Sem & Stenersen Prokom AS