aker-flyfoto

Gjeninnfører gult nivå i skole, viderefører strenge anbefalinger, skjenkestopp fra kl 22

I årets tre første uker har Verdal registrert 110 nye smittetilfeller. Den siste uka viser imidlertid en tydelig fallende tendens. Derfor innføres gult nivå i barnehage og skole, mens øvrige anbefalinger videreføres.

- Heldigvis har Verdal hatt færre smittede så langt denne uka. Derfor kan vi innføre gult nivå i alle skoler og barnehager fra mandag av, sier ordfører Pål Sverre Fikse etter fredagens ekstraordinære møte i formannskapet.

Bortsett fra at kommunens barnehager og skoler går fra rødt til gult nivå, videreføres de andre lokale smitteverntiltakene til og med 31. januar.

Det innebærer:

• Unngå å ha gjester i hjemmet.
  • Maksimalt fem personer på private sammenkomster utenfor eget hjem.
  • Hjemmekontor for alle som har mulighet til det.
  • Utendørs idrettsaktiviteter kan gjennomføres når det er mulig med god avstand.
  • Organiserte fritidsaktiviteter innendørs er bare åpne for barnegrupper tilhørende samme kohort (i skole/barnehage).
  • Bruk av munnbind der folk ferdes og avstand ikke kan opprettholdes.

Skjenkestopp klokka 22
Politikerne vedtok også skjenkestopp klokka 22 fram til og med 5. februar, i tråd med kommuneoverlegens anbefaling.

- Nasjonalt er det åpnet opp for alkoholservering sammen med mat fram til klokka 24. Mellom klokka 22 og klokka 24 har alkoholservering lite med mat å gjøre. Alkohol og smittevernregler er ingen god miks, derfor er vi strengere lokalt fordi dette anses som en smittevernrisiko, forklarer kommuneoverlege Ragnhild Aunsmo.

Bakgrunnen for at Verdal fortsetter med de lokale tiltakene er smittesituasjonen i kommunen etter nyttår.

- Vi har fortsatt tilfeller der personer tester positivt for Covid-19, men der vi ikke har kunnet spore opp hvor smitten kommer fra. Det betyr at det er koronasmittede i lokalsamfunnet som smitter andre, uten at de nødvendigvis har symptomer selv, sier Aunsmo.

Åpner for svømmeundervisning
- Vi åpner opp for barn og unge først, med mål om å skåne dem mest mulig. Gult nivå innebærer større kohorter og mer fysisk oppmøte på skolen. Selv om svømmehallen fortsatt holdes stengt på ettermiddags- og kveldstid, åpner vi derfor for svømmeundervisning innad i kohortene. Det er bedringen i smittesituasjonen den siste uka som muliggjør denne endringen, sier ordfører Fikse.

Overgangen til gult nivå for barnehager og skoler omfatter også videregående.

Fredag morgen var det også møte i kriseledelsen. Fra og med mandag og fram til da, hadde Verdal fått 14 nye koronasmittede. De to foregående ukene var smittetallene henholdsvis 34 i uke 1 og 62 i uke 2. Kommuneoverlegen understreker at det kan komme nye tilfeller i helga.

- Mye tyder på at vi er over den verste toppen. Tilfellene med ukjent smittevei gjør imidlertid at vi fortsatt må være ekstra påpasselige. Hold avstand, ha god håndhygiene og hold deg hjemme hvis du er syk. Sammen kommer vi oss gjennom denne runden, også, sier Aunsmo.

Flere bør teste seg
Rundt 100 verdalinger er nå i karantene.

- Karantenetiltak er viktig. Slik bidrar folk til å holde smitten nede, påpeker Aunsmo.

Hun har imidlertid en særlig oppfordring til alle om å teste seg ved symptomer. I det siste har det vært en nedgang i antallet verdalinger som gjør det.

- 6,5 prosent av alle som tester seg fra Verdal, er smittet. Det er en veldig høy andel, og tyder på at det er for få verdalinger som velger å teste seg. Det er viktig at alle med symptomer bestiller en koronatest. Det er et grunnleggende bidrag i arbeidet med å begrense smitten, sier Aunsmo og presiserer:

- Hvis du tror du har møtt noen som har korona, men selv ikke opplever noen symptomer, oppfør deg som om du er smittet for å unngå å smitte andre. Hold avstand, bruk munnbind osv. Bestill så en test til dag 7 etter at du var i kontakt med vedkommende. Dette fordi at en for tidlig test vil kunne gi feilaktig negativ test. Om du er koronasmittet, vil du på dag 7 ha utviklet såpass mye virus at det vil få utslag på testen.

Publisert: 22.01.2021 11:27 Sist endret: 14.05.2021 10:13

Nettredaktør: Ove Haugrud Ansvarlig redaktør: Geir Olav Jensen Utviklet av: Sem & Stenersen Prokom AS