jernbaneparken2011

Nærkontakter og karantene - oppdatert

Vanligvis er det sånn at det tar 4-5 dager fra en person blir smittet til han/hun får symptomer, men dette kan variere fra 1-10 dager.

I den perioden sykdommen bryter ut, er man særlig smitteførende. Allerede to dager før man selv merker at man er syk, kan man smitte andre. Personer som er nærkontakter til noen som har fått påvist smitte, settes derfor i karantene fordi de kan være i den fasen hvor de ikke har symptomer, men likevel er svært smittsomme.

Gode beskrivelser for hvordan man skal forholde seg finnes på helsenorge.no og folkehelseinstituttet.

Nasjonale råd sier at når voksne er i karantene, kan de omgås barn de bor sammen med som normalt, men holde avstand (over 1 meter) til andre voksne.

I startfase av utbrudd kan også husstanden og andre med tett omgang med nærkontaktene bli anbefalt karantene. Dette er ikke en generell anbefaling, men ble tatt i bruk i stor grad i uke 2 i Verdal. Videre framover nå gjelder de nasjonale anbefalingene som også gis av smittesporingsteamet. Dersom en nærkontakt har symptomer skal man mistenke Covid-19, og inntil dette er avklart er også denne personens nære kontakter i karantene.

Lurer du på om du kan ha vært i nærkontakt med en smittet?

• Det viktigste du gjør er å være ekstra nøye med å ikke smitte andre; hold god avstand og bruk munnbind når du er nærmere andre enn 2 meter.
  • Hvis du får symptomer må du teste deg, og du må være i karantene til du har fått svar.
  • Test kort tid etter man er smittet vil være negativ. Negativ test på dag 7 betyr at du ikke er smittet.
  •  De som er kjente nærkontakter blir oppringt av smittesporingsteam. Hvis du mener du er nærkontakt, men ikke blir oppringt, kan du kontakte smittesporingsteamet; 940 29 642

Publisert: 12.01.2021 11:37 Sist endret: 01.02.2021 00:54

Nettredaktør: Ove Haugrud Ansvarlig redaktør: Geir Olav Jensen Utviklet av: Sem & Stenersen Prokom AS