koronabilde_topp

Totalt ni nye smittetilfeller søndag 10. januar

(Saken er oppdatert kl. 06:55 11. januar) Kommuneoverlegen rapporterer mandag morgen om totalt ni nye koronasmittede i Verdal i løpet av søndagen. Alle henger sammen med tilfeller som er kjent fra før.

Innen gårdagen var over fikk Verdal kommune meldt 9 nye tilfeller av covid-19. Alle henger sammen med tilfeller som er kjent fra før, men pga at flere har vært i vanlig aktivitet før de ble satt i karantene har dette medført at 5. trinn ved Stiklestad skole, 6 trinn ved Verdalsøra barneskole, mellom trinnet ved Montesorriskolen og en klasse ved Inderøy videregående skole er satt i karantene.

De voksne som er i samme husstand som nærkontakten er sterkt anbefalt å holde seg hjemme dersom de har jobb med store konsekvenser/stort potensiale for smittespredning ved koronasmitte (helsearbeider, ansatt skole/barnehage osv), eller går i barnehage/skole/videregående.

-------

Foruten søndagens ni positive koronatester kom det også ett ekstra smittetilfelle sent lørdag kveld (i tillegg til de seks det ble rapportert om tidligere for lørdagen. Av lørdagens syv tilfeller, har tre uklar smittevei.

Det er gjennomført hurtigtest på samtlige barnehagebarn som ble hjemsendt fredag. Så langt er alle prøver negative. Det betyr at bare den rammede avdelingen er i karantene, for øvrig drives barnehagen som vanlig.

- Alt i alt vurderer vi situasjonen som noe bedre i dag enn i går. Det er likevel slik at mye fortsatt er usikkert, spesielt rundt konsertarrangementet i slutten av desember. Det kan fortsatt være noen som har vært på konsert som ennå ikke har merket noen symptomer. Så det er fortsatt grunn til å være på vakt, sier kommuneoverlege Ragnhild Aunsmo.

Hun understreker at det er svært viktig at alle som opplever symptomer, bestiller time for testing.

Innfører ukentlig hurtigtesting
Kommunens kriseledelse besluttet søndag kveld (10. januar) at alle ansatte i kommunens institusjonstjeneste skal hurtigtestes en gang i uken. Varigheten på dette tiltaket vurderes fortløpende.

I tillegg innføres bruk av munnbind i institusjon når det ikke er mulig å holde minimum en meters avstand.

Kommuneoverlegen mener det foreløpig ikke er nødvendig å stenge ned dagtilbudene. Det er heller ikke nødvendig å innføre ukentlig hurtigtesting av ansatte i hjemmetjenesten. Målt mot smittetall per 100.000 (og det faktum at ingen verdalinger er innlagt på sykehus på grunn av Covid-19) er vi fortsatt på risikonivå 3.

Munnbind
Kommunen har fått flere spørsmål rundt bruk av munnbind. Enkelte undrer seg over at det ikke innføres et generelt munnbindpåbud.

For oppvekstsektoren er logikken følgende: Med innføring av rødt nivå i skole/barnehage reduseres gruppestørrelsene (kohortene), noe som igjen reduserer smitterisiko og nytten av bruk av munnbind. Kommunikasjonen med små barn hemmes betraktelig ved bruk av munnbind, og dette må også veies opp mot risikoen for smitte.

Det må dessuten presiseres at de nasjonale retningslinjene tilsier at barn under 12 år hverken skal eller kan pålegges bruk av munnbind.

Så er det den praktiske siden av munnbindbruk. Munnbind er mest effektivt for å hindre smittespredning når den som er smitteførende bruker munnbind.

Begrunnelsen for munnbind er at om lag 30 prosent av de smittede er asymptomatiske. Det vil si at de ikke vet at de er smitteførende. Bruk av munnbind er altså ikke hovedsakelig for å unngå å bli smittet, men for å unngå å smitte andre.

Publisert: 10.01.2021 19:01 Sist endret: 13.01.2021 17:54

Nettredaktør: Ove Haugrud Ansvarlig redaktør: Geir Olav Jensen Utviklet av: Sem & Stenersen Prokom AS