kvernsjoen_host_2013

Verdal forbereder massevaksinasjon

Det er ventet at EU fremskynder godkjenningen av den første koronavaksinen allerede til mandag 21. desember. Verdal kommune planlegger nå gjennomføringen av massevaksinasjon av egen befolkning rett over jul.

Det er den mye omtalte Pfizer-vaksinen som trolig kommer først til godkjenning, og dermed også til Norge og Verdal.

Kommunen vil få beskjed fra helsemyndighetene fire-fem dager før vaksinen sendes ut. Vaksinen har en holdbarhet på fem dager etter at den er tatt ut av kjølelageret, derfor vil logistikkutfordringene bli svært forskjellige om kommunen tilføres et par hundre eller flere tusen doser. Siden kommunen ennå ikke vet om det kommer 200 eller 2000 doser, må det planlegges for svært ulike scenarier.

- Uansett hvor mange vaksinasjonsdoser vi blir tilført, vil prioriteringen av de gruppene som skal vaksineres først være lik. Vi begynner med de aller eldste, de som er på institusjon og de som ikke kommer seg noe sted ved egen hjelp. Disse vaksineres der de er, forteller kommuneoverlege Ragnhild Aunsmo.

Verdal kommune har 3000 innbyggere over 65 år i tillegg til 3000 som befinner seg i ulike risikogrupper. Totalt 6000 står altså for tur før den øvrige befolkningen blir vaksinert. Det sier seg selv at kommunen ikke kan avlegge alle disse et hjemmebesøk, men må planlegge for massevaksinasjon på sentraliserte steder.

- Kommunen vil komme tilbake med mer presis informasjon om når, hvor og hvordan denne massevaksinasjonen skal gjennomføres. Hvor omfattende dette blir, avhenger imidlertid helt av tilgangen på vaksiner, derfor må vi avvente ytterligere detaljeringsgrad på hvordan vi gjennomfører dette i praksis, sier Aunsmo.

Pfizer-vaksinen er en type vaksine som settes i to doser, med noen ukers mellomrom. Dersom hele befolkningen skal vaksineres (noe som neppe blir nødvendig, men som det tas høyde for i planleggingen) snakker vi altså om 30.000 doser bare i Verdal. Det sier seg selv at dette er en formidabel jobb som krever god planlegging både hva lokaler, renhold, smittevern og helsefaglige ressurser angår.

- Mye arbeid står foran oss, ja, men dette skal vi få til!, sier en entusiastisk kommuneoverlege, som avslutter med den sedvanlige oppfordringen: Hold god avstand til andre og vask hendene ofte.

Publisert: 15.12.2020 21:26 Sist endret: 01.01.2021 00:54

Nettredaktør: Ove Haugrud Ansvarlig redaktør: Geir Olav Jensen Utviklet av: Sem & Stenersen Prokom AS