fra_trones1

Verdal viderefører rødt nivå ut uka

Smittesituasjonen i Verdal tilsier at koronarestriksjonene videreføres ut uka. Dette vedtok formannskapet i et ekstraordinært møte mandag kveld.

Formannskapet vedtok å videreføre følgende tiltak og anbefalinger til og med 24.01.21:

• Barnehager, grunnskole og videregående skole på rødt nivå
  • Unngå å ha gjester i hjemmet
  • Maksimalt fem personer på private sammenkomster utenfor eget hjem
  • Hjemmekontor for alle som har mulighet til dette
  • Utendørs idrettsaktiviteter kan gjennomføres når det er mulig med god avstand
  • Organiserte fritidsaktiviteter innendørs åpnes bare for barnegrupper tilhørende samme kohort (i skole/barnehage)
  • Bruk av munnbind der folk ferdes og avstand ikke kan opprettholdes.

Vedtaket innebærer blant annet at verdalingene skal fortsette å unngå å ha gjester. Rødt nivå fortsetter på skoler og i barnehager, mens organiserte innendørs fritidsaktiviteter for barn og unge bare kan foregå innen kohortene de er en del av på dagtid.

- Etter nyttår har Verdal befunnet seg i en krevende situasjon med mye smitte lokalt. Vi har gått fra å være en grønn korona-kommune til å bli mørkerød, sier ordfører Pål Sverre Fikse.

De siste 14 dagene har smittenivået i Verdal ligget på 582 tilfeller per 100.000 innbyggere. Mandag ettermiddag møttes kriseledelsen i Verdal kommune. Senere på kvelden var det formannskap. Der ble det gjort lokale vedtak om strengere anbefalinger enn de nasjonale.

Siden nyttår har kommuneoverlege Ragnhild Aunsmo registrert 97 tilfeller av koronasmitte.

- De fleste har sammenheng med arrangement før nyttår, men det er også små grupper som ikke er knyttet til dette. Noen har sammenheng med utbrudd i nabokommuner. Smittetoppen i Verdal kommer i etterkant av smittetoppene i nabokommunene, påpeker Aunsmo.

Smitteoverføring spores stort sett til husstander, til sosial omgang på jobb og fritid, og til innendørs trening.

- De siste dagene har heldigvis antallet nye smittede avtatt. Som følge av de strenge nasjonale anbefalingene har de som har fått påvist smitte sist, ikke truffet så mange personer. Det er derfor godt håp om å få kontroll på situasjonen, understreker kommuneoverlegen.

Det er alltid en viss fare for at flere enn de man greier å spore opp kan ha fått med seg smitte. Etter et større utbrudd kan det derfor dukke opp flere enkeltstående tilfeller. For å hindre at eventuelt smittede, som ingen vet hvem er, skal utsette mange andre for smitte anbefalte hun at de sterke begrensningene som har vært nasjonalt og lokalt videreføres litt lenger i Verdal.

Selv om skolene og barnehagene vil være på rødt nivå ut uka, er de ikke stengte. Rødt nivå innebærer tiltak med tanke på mindre grupper (kohorter) og avstand. Dette kan for eksempel gi mer utetid i barnehagene for større barn, samt mer digital undervisning for ungdommer.

- Målet er at vi også skal kunne gå ned på gult nivå fra mandag av, understreker ordfører Fikse.

For øvrig gjelder disse nasjonale tiltakene også i Verdal:

• For voksne videreføres anbefalingen om ikke å drive organisert aktivitet innendørs. Utendørs kan voksne trene dersom det er mulig å holde god avstand.
  • Toppidretten anbefales å utsette alt seriespill i to uker. Norges Idrettsforbund bes om å koordinere dette med særforbundene.
  • Kulturarrangement som forestillinger, oppvisninger m.v, samt kurs/konferanser og tros- og livssynseremonier utsettes dersom disse samler personer fra flere kommuner. Folk bes om å respektere begrensninger som arrangøren informerer om når det gjennomføres arrangementer forbeholdt innbyggere i en enkelt kommune. Dette omfatter både utendørs og innendørs arrangementer, men ikke begravelser.
  • Forbud mot skjenking av alkohol på serveringssteder videreføres inntil videre. Det tas en ny vurdering i uke 4, altså neste uke.

Publisert: 18.01.2021 19:37 Sist endret: 22.01.2021 14:54

Nettredaktør: Ove Haugrud Ansvarlig redaktør: Geir Olav Jensen Utviklet av: Sem & Stenersen Prokom AS