syd_innsvann_030812

Når skal vi være hjemme og når skal vi teste oss for Korona?

Disse spørsmålene er det mange som stiller i høst! Her finner du veiledning om disse spørsmålene.

Vær hjemme når du har luftveissymptomer
Fra før er vi vant til å gå på jobb, skole og i barnehage selv om vi er småsyke og forkjølt. Det er kanskje ikke det lureste til vanlig heller, men i alle fall ikke i år!

De fleste luftveisinfeksjoner blir man ikke alvorlig syk av, men de er likevel smittsomme. De er mest smittsomme når de bryter ut og de første dagene man er syk. I høst skal vi være særlig nøye på ikke å smitte andre, dermed må vi ta forholdsregler ved mildere symptomer enn vi ellers ville tatt hensyn til. Voksne og store barn har oftest en formening om de er syke eller ikke, og foreldre og foresatte er de som «leser» de små barna best også.

Heldigvis er det endel voksne som kan gjøre arbeidsoppgaver hjemmefra, men vi må forvente at det blir litt mer helt korte fravær i høst. Likevel blir det mindre, jo færre som smittes.

De som får luftveisinfeksjon skal ta test for koronavirus. Covid-19, som er sykdommen dette viruset gir, kan gi alt fra helt milde symptomer til alvorlig sykdom. Starten er oftest mild. Selv om testen er negativ, dvs at den ikke påviser koronavirus, skal man være hjemme til man ikke smitter andre med den infeksjonen man har.

I etterkant av en luftveisinfeksjon kan lette restsymptomer henge litt igjen, som litt rennende nese eller litt hoste, særlig hos små barn. Når allmenntilstanden er god igjen (dvs at man føler seg i form) kan man likevel gå tilbake til jobb/skole/barnehage selv om det finnes litt restsymptomer.

Ta test for koronavirus
Fra og med 2.september kan du selv sette deg opp til avtale for koronatesting via nettportal.

Bestill her!
Alternativt kan du ringe 116117 for å bestille time.

All testing skjer på Rinnleiret teststasjon. Se kart her

Følgende bør teste seg:

1. Alle med akutt luftveisinfeksjon eller andre symptomer på korona
  2. Alle som har vært utsatt for smitte med korona, enten som nærkontakt eller etter reise i land eller region med høy forekomst de siste 10 dagene
  3. Andre grupper etter vurdering av lege.
  4. Alle som selv mistenker at de er smittet av korona, bør få anledning til å teste seg.

Flere kriterier finner du her

MÅ ha avtale!
Du kan IKKE møte opp uten timeavtale for å ta testen. Da vil du bli avvist.

Det er gratis å ta koronatest.

Svar på prøven!
Du vil finne svar på din koronaprøve på www.helsenorge.no i løpet av 1-3 døgn etter prøvetaking (ved svært høyt antall prøver forventes noe lengre svartid)

Her er litt om typiske forskjeller mellom Covid-19, forkjølelse og allergi.

Tabell som viser litt forskjellene mellom koronasymptomer og andre luftveisinfeksjoner - klikk for tabelll i større format

Ragnhild Holmberg Aunsmo
Kommuneoverlege