langtjonna003

Over 100 har fått påvist korona i Verdal

Siden mars 2020 har til sammen 70 verdalinger testet positivt for Covid-19. 41 av tilfellene har kommet etter nyttår. I tillegg har totalt 32 gjestearbeidere fått påvist koronasmitte i Verdal de siste 10 månedene.

- Det er klart det er krevende for en kommune som Verdal å skulle håndtere flere lokale smittetilfeller med testing og smittesporing, samtidig som vi har begynt vaksinering og skal planlegge for koronavaksinering av en hel befolkning. Akkurat nå har vi passert 300 verdalinger i karantene, sier kommuneoverlege Ragnhild Aunsmo.

I løpet av tirsdag fikk hun beskjed om fire positive koronatester hos lokale verdalinger. Alle har sammenheng med tidligere kjente tilfeller og alle var derfor i karantene. I tillegg fikk ni gjestearbeidere påvist at var smittet av Covid-19 i går. Også disse var i karantene.

Selv om smitteutviklingen har vært økende i 2021, roser kommuneoverlegen verdalingene for å ta situasjonen på alvor.

- Vi ser at stadig flere tester seg, og det er avgjørende. Det er også mitt inntrykk at folk forholder seg til rådene de får om å begrense antallet nærkontakter, holde avstand til andre, bruke munnbind og overholde karantene og isolasjon for de som blir satt i det. Det er bare slik vi sammen får bukt med smitten, sier Aunsmo.

Har hatt uflaks
I 2020 hadde Verdal 29 lokale koronatilfeller, i tillegg til at 17 gjestearbeidere hadde testet positivt. Knapt to uker ut i 2021 har 41 lokale verdalinger og 15 gjestearbeidere fått påvist koronasmitte. Dermed har totalt 70 verdalinger og 32 gjestearbeidere blitt en del av Covid-19-statistikken.

- Jeg tror knapt noen kan si at de ikke har utsatt seg for en viss smitterisiko siden mars 2020. Dermed utsetter man seg også for risiko for å føre smitten videre, påpeker kommuneoverlegen som vil stigmatiseringen til livs.

- Det er viktig med testing og åpenhet rundt korona. Kommunen skal ikke holde tilbake informasjon som kan begrense smitte. Å være etterpåklok, er en lett øvelse. Vi må ta lærdom av det som skjer. At vi har hatt såpass lave smittetall i Verdal i 2020, er en kombinasjon av at folk har vært flinke og at vi har hatt flaks. Når hellet ikke står oss bi, er det ekstra viktig at vi holder sammen og er rause mot hverandre, sier Aunsmo.

Hun understreker at ingen med viten og vilje har hatt ønske om få korona, eller å smitte andre.

- Det er ingen som vil være den som forårsaker spredning av Covid-19, men du kan være smittebærer uten å være klar over det. Det er nettopp derfor vi gjentar og gjentar budskapet om å holde avstand til andre - minst en meter, aller helst to, sier Aunsmo.

90 vaksiner neste uke
I uke 1 av 2021 startet Verdal vaksineringen ved kommunens institusjoner. Kommunen ble da tildelt 55 doser. Denne uka, i uke 2, har Verdal 35 vaksiner til rådighet.

- Neste uke har vi fått beskjed om at vi vil få 90 doser. Inntil 20 prosent er forbeholdt helsepersonell i kritiske stillinger. Prosedyrene i forbindelse med vaksinering er endret slik at vi klarer å få ut litt flere doser enn de vi i utgangspunktet er tildelt, sier Aunsmo, og tilføyer:

- Når massevaksineringen kommer i gang, er for tidlig å si. Sikkert er det imidlertid at du vil bli kontaktet når vaksinering er aktuelt for deg.

Publisert: 13.01.2021 08:37 Sist endret: 22.01.2021 11:37

Nettredaktør: Ove Haugrud Ansvarlig redaktør: Frode Kvittem Utviklet av: Sem & Stenersen Prokom AS