Barnas behov for trygghet, mat, stell og hvile er hovedfokuset. Det aller viktigste for barna og oss som jobber i Maritvold barnehage er at barna opplever å bli tatt på alvor, få være seg selv og har et lekende og levende miljø rundt seg. Barna bidrar hver dag med leiken. De leiker ut det de opplever. Leik som er aktiv og kreativ, gjenspeiler en aktiv og kreativ hverdag. Som voksne i barnehagen er det vår oppgave å tilrettelegge, veilede og være til stede for barna. Planer skal være til hjelp for å organisere dagene på en best mulig måte.
I august legger vi inn i Google kalender; fødselsdager, planleggingsdager, møter, veiledning, tradisjonelle feiringer, osv. I løpet av året ajourfører vi kalenderen fortløpende.
Til planlegging og evaluering av aktiviteter bruker vi et arbeidsark vi har utviklet internt. Dette arbeidsdokumentet brukes i hovedsak i avdelingenes pedagogiske årsplanlegging.
Personalets interesser, kunnskap og erfaring er avgjørende for hva vi gjør sammen med barna i barnehagen. Vi vil fortsatt legge vekt på å verdsette at vi er forskjellige og liker ulike aktiviteter – et mangfold av voksne rollemodeller og inspirasjonskilder.
På ukeplanen blir det mer detaljerte opplysninger om hva vi gjør, hvem som gjør hva, hvilke vakter vi går fra dag til dag osv.
Planlagte formelle læresituasjoner. Personalet planlegger aktiviteter med barna. Fagområdene i rammeplan som gir barna grunnleggende kunnskap i sentrale utviklingsområder danner grunnlaget for aktivitetene. Som arbeidsredskap i planlegging, gjennomføring og evaluering har vi utviklet eget arbeidsdokument i prosjektet “Se en tokant”…et utviklingsarbeid med matematikk i barnehagen 2008-2010. Dette arbeidsdokumentet bruker vi i avdelingenes årsplanlegging av satsingsområdenes, tradisjoner og merkedagers aktiviteter. Kunnskap og erfaring fra prosjektarbeidet med høgskolelektor Svein Aastrup som veileder og ved hjelp av DUÅ som metode støtter vi barnas nysgjerrighet, kreativitet og vitebegjær og gir utfordringer med utgangspunkt i barnets interesser, kunnskaper og ferdigheter.
Organisering i aldershomogene grupper. Erfaringer i forprosjekt til matteprosjektet var at planlagte formelle læringsaktiviteter best gjennomføres i grupper med barn i samme alder/modenhet. 1-årsgruppen, 2-årsgruppen, 3-årsgruppen, 4-årsgruppen og 5-årsgruppen, med en pedagogisk leder for hver gruppe med hovedansvaret for årets planlegging, gjennomføring og evaluering av barnehagetilbudet til barna. Hver gruppe består av ca. 10 barn. Innenfor hver aldersgruppe spriker barnas motivasjon og modenhet så mye at det også er behov for å dele i mindre grupper (differensiering). Med to voksne pr. gruppe gir det også mulighet for to parallelle aktiviteter. Det gir også muligheter for en bedre evaluering av gjennomføringen av aktivitetene.
Barnas primærbehov er en viktig rammefaktor. Voksenplanlagte læresituasjoner skal ikke gjennomføres på bekostning av det. Å skape gode dager, forutsetter god planlegging fra personalet i avdelingsmøtene. Det å jobbe med arbeidsarket på forhånd, og i etterkant gjør at aktiviteten er mer gjennomtenkt. Vi har et mål med arbeidet som vi i etterkant må evaluere og se om vi nådde. Det å jobbe med arbeidsarket kvalitets sikrer det vi gjør.
- Personalet er mer skjerpet under aktiviteten. De har mye mer fokus på barna, hva de får med seg og kan, enn før. Det skaper mening for personalet.
- Vi ser tydelig progresjon i arbeidet, noe som er naturlig når vi jobber på denne måten.
- Aktiviteten har fått mer innhold, større bevissthet og struktur når vi har et mål.
- Oppgavene er klarere og mer definert i forhold til personalet.
Vi har 6 lederstjerner for det pedagogiske arbeidet: LEIK - Musikk - Friluftsliv - Fortellerkunst - Forming - Teater. Dette er utviklet over 25 år med utgangspunkt i personalets interesser og kunnskaper om barn.
Vi vil videreutvikle dette arbeidet med ny kunnskap og systematikk gjennom arbeidet med De Utrolige årene og det arbeidsdokumentet som vi utviklet i prosjektet vårt “Se en tokant… begynnede matematikk”.
Spontane læresituasjoner. Den andre måten er at personalet med utgangspunkt i en situasjon i barnehagen, ser en mulighet og lar barn få gjøre en erfaring og samtale med barnet om det. Slike situasjoner kan inntreffe når som helst, i fri lek, i ulike hverdagssituasjoner, i et annet pedagogisk opplegg, ja også i et planlagt opplegg med andre målsettinger. Gjennom matteprosjektet ble personalet i barnehagen i økende grad bevisste på at det å utnytte en situasjon som oppstår matematikkfaglig er krevende og krever ganske god faglig og didaktisk kunnskap. De ansatte beskriver at de gjennom prosjektet føler de har fått større kompetanse til å tenke matematikk i hverdagen, utenom de planlagte aktivitetene og klarer å utnytte situasjonen på en helt annen måte enn før.
Tid til organisering i avdelingsmøter. Hver mandag har avdelingene 1,5 time møte for å planlegge med utgangspunkt i oppfatningen av barnas interesser og behov og rammefaktorene vi har til enhver tid. Det reflekteres over det enkelte barn i hele barnegruppa og hvordan planlagte opplegg har fungert i praksis. Arbeidsarket brukes som et aktivt hjelpemiddel i arbeidet.
Foreldres rolle i planlegginga er todelt:
- Individuelt i forhold til sitt eget barn
- Som aktiv deltaker i barnehagens demokratiske organ.
Innholdet i den daglige dialogen med foreldrene tas på alvor og er en viktig del av rammefaktorene i ukeplanlegginga.
Pedagogisk årsplan utarbeides i samråd med foreldreråd og samarbeidsutvalg og er utgangspunket for ukeplanlegginga.