
Først starter vi med å fortelle om et hage-arrangement vi skal ha i begynnelsen av mai:
SPISELIG HAGE er et arrangement som oppmuntrer publikum til å dyrke selv, og det på en enkel, bærekraftig og billig måte. I foredraget kommer Dennis Asbjørnsen til å dele raust av sine metoder og tips. Blant målene dette dekker er:
Bærekraftsmål 2: Utrydde sult - Dennis sitt foredrag bidrar til å fremme både bærekraftig og lokal matproduksjon. Det er et av tiltakene for å utrydde sult.
Bærekraftsmål 12: Ansvarlig forbruk og produksjon - “Spiselig hage” oppfordrer publikum til å komme i gang med sin egen matproduksjon. Å dyrke selv kan gi en økt bevissthet rundt ansvarlig forbruk av mat. Det kan gjøre terskelen høyere for å hive mat, og minske matsvinn. Klimaet vinner også på lokal matproduksjon.

TRØNDER 1030 er et samarbeid mellom biblioteket, Verdal Historielag og flere andre. Her stiller vi spørsmål om trønderne som levde for tusen år siden: Hvem de var, hvor de kom fra og hvordan de hadde det. Ved å kombinere historie, arkeologi og medisin studeres folket og deres helse og levekår helt tilbake til tida før 1030.
Bærekraftsmål 11: Bærekraftige byer og lokalsamfunn - Verdal Bibliotek skaper et bærekraftig lokalsamfunn gjennom å tilby gratis arrangementer, og et sted å være for innbyggerne i kommunen. Neste arrangement i serien Trønder 1030 er et eksempel på dette.
Bærekraftsmål 17: Samarbeid for å nå målene - Biblioteket er på tilbudssiden når det gjelder å samarbeide med frivilligheten om aktiviteter og vi samarbeider jevnlig med ulike lag og foreninger om arrangementer i biblioteket - blant annet Trønder 1030.

LITTERÆR TIDSREISE er Verdal bibliotek sin lesekampanje for 2025 for alle aldre. Karen Birgitte og Trond er strandet i tiden og havner i en ny tidsepoke hver måned. Den eneste måten å få dem tilbake til samtiden på er at folk leser fra perioden de har havnet i, så lesometeret blir fylt opp og de fraktes hit igjen!
Bærekraftsmål 3: God helse og livskvalitet - Lesing og litteratur hjelper oss å forstå andre og forstå oss selv. Dermed bidrar biblioteket til å fremme leselyst, som kan bidra til økt mellommenneskelig forståelse og økt livskvalitet.
Bærekraftsmål 4: God utdanning - Biblioteket jobber med målretta aksjoner og lesekampanjer for å spre og fremme leseglede og leselyst til alle - på alle nivå. Vi oppfordrer til å utvide horisonter, søke ny kunnskap på en underholdene måte og for å fjerne barrierer.

KAFFEVENN er bibliotekets faste fredagsaktivitet hvor deltakerne møter verter fra Voksenopplæringa. Her kan de som møter opp lære om hverandres kulturer og språk, få ny kunnskap og nettverk i en uformell setting.
Bærekraftsmål 3: God helse og livskvalitet - Ved å tilby et sosialt møtested, kan kaffevenn-tilbudet bidra til å redusere ensomhet og fremme mental helse og velvære. Det gir folk en mulighet til å knytte sosiale bånd og føle seg inkludert.
Bærekraftsmål 4: God utdanning - Aktiviteten støtter livslang læring. Folk kan lære om hverandres kulturer og språk på en uformell måte. Dette hjelper folk med å utvikle seg og få ny kunnskap, i en setting som er mer avslappet og sosial enn tradisjonell undervisning.
Bærekraftsmål 10: Mindre ulikhet – Vi fremmer inkludering og reduserer ulikhet ved å gi alle, uavhengig av bakgrunn, en mulighet til å delta i samfunnet og føle seg velkommen. Det skaper et mer inkluderende samfunn hvor alle kan delta i sosiale aktiviteter og bygge nettverk.

GAMING ETTER SKOLETID er et tilbud til barn, fortrinnsvis på mellomtrinnet, hvor de kan komme på biblioteket etter skoletid hver mandag for å spille brettspill og konsollspill sammen. Her møtes barn fra forskjellige skoler og klassetrinn, og det er alltid minst en voksen til stede i tillegg.
Bærekraftsmål 1: Utrydde fattigdom - Biblioteket hjelper til med å gjøre mye dyrt utstyr tilgjengelig for alle, uansett bakgrunn – inkludert populære spillkonsoller og spill.
Bærekraftsmål 5: Likestilling - Å møtes for å spille spill sammen på tvers av alder, kjønn eller annen bakgrunn kan hjelpe barn med å utvikle et perspektiv som inkluderer alle mennesker som likeverdige.
Bærekraftsmål 16: Fred og rettferdighet - Når barn møtes for å spille sammen lærer de å dele, vente på tur, og bli enige i konflikter, og mange av spillene oppfordrer også til samarbeid, og å komme fram til gode løsninger sammen.

LITTERÆRT PUSTEROM er bibliotekets faste høytlesingsaktivitet hvor deltakerne kan lytte til tekster og delta i samtaler. Det er en møteplass hvor man kan komme som man er uten spesielle forkunnskaper.
Bærekraftsmål 3: God helse og livskvalitet - Bidrar til bedre livskvalitet og helse ved å skape tilhørighet, reduserer isolasjon, styrker sosiale bånd, og kan redusere stress og depresjon. Stimulerer hjernen og bedrer konsentrasjonen.
Bærekraftsmål 11: Bærekraftige byer og lokalsamfunn - Er en trygg og inkluderende møteplass hvor folk kan treffes og dele opplevelser. Det styrker båndene mellom deltakerne, og bidrar til å bygge sterke, robuste og bærekraftige lokalsamfunn.
Bærekraftsmål 16: Fred og rettferdighet - Gir folk muligheten til å dele historier og synspunkter i trygge omgivelser, noe som bygger forståelse og toleranse. Aktiviteten oppmuntrer til dialog og respekt for mangfold, og bidrar til rettferdige, fredelige og inkluderende samfunn

BÆRENETTBIBLIOTEKET er en tjeneste hvor biblioteket låner ut bokposer til barnehagene, som deretter kan lånes med hjem av foreldre som har barn i barnehagen. Det hjelper til så alle får god tilgang på bøker, uavhengig av hvor i kommunen de bor eller hvor god tid de har.
Bærekraftsmål 10: Mindre ulikheter - Bærenettbiblioteket hjelper til så alle foreldre med barn i barnehagealder får god tilgang på litteratur, uavhengig av bakgrunn.
Bærekraftsmål 11: Bærekraftige byer og lokalsamfunn - Når biblioteket har tilbud der folk er, minsker det behovet for unødvendig transport og hjelper til så hele kommunen får et godt tilbud.
Og mye mer!
Vi håper du blir litt inspirert, litt nysgjerrig – og kanskje får lyst til å bli med. For sammen får vi til mer enn vi tror.
Bærekraft + bibliotek = sant