Ny forskrift skal sikre hjemmel til å kunne kreve inn gebyr i forbindelse med saksbehandling, kontroll og tilsyn av avløpsanlegg.
Hjemmel
Fastsatt av Verdal kommunestyre xx.xx.2024 med hjemmel i forskrift 1. juni 2004 nr. 931 om begrensning av forurensning (forurensningsforskriften) § 11-4, jf. lov 13. mars 1981 nr. 6 om vern mot forurensninger og om avfall (forurensningsloven) § 52a.
§ 1. Formål
Forskriften gir bestemmelser om innbetaling og innkreving av de gebyrer som skal betales av eier av avløpsanlegg, jf. definisjon av gebyrplikt i § 3. Forskriften skal sikre at kommunen får dekket sine kostnader for saksbehandling, kontroll og tilsyn med private avløpsanlegg.
§ 2. Virkeområde
Denne forskriften gjelder gebyr for saksbehandling, kontroll og tilsyn som gjennomføres for å sikre at forurensningsforskriften kapittel 12, 13, og 15 eller vedtak i medhold av disse kapitlene blir fulgt.
§ 3. Definisjoner
Definisjonene i forurensningsforskriftens § 11-3 og vannforskriften § 3 gjelder for denne forskriften. I tillegg gjelder følgende:
Definert som vann inn til boenhet fra vannverk, brønn, cisterneanlegg eller lignende, som gjennom rør eller ledning er ført inn i enhet. Volum for innvendig tank som vil bli definert etter regler for innlagt vann er satt til 26 liter.
§ 4. Saksbehandlingsgebyr
Det skal betales et engangsgebyr for saksbehandling ved:
• søknad om ny utslippstillatelse.
• søknad om endring eller omgjøring av eksisterende utslippstillatelse.
Gebyrene gjelder både ved oppføring av ny bebyggelse og for eksisterende boliger etc. der søknad om utslippstillatelse kreves. Saksbehandlingsgebyr skal også betales når ny eller endret søknad er nødvendig etter pålegg fra kommunen. Det skal også betales gebyr ved avslag på søknad.
§ 5. Kontrollgebyr
Kontrollgebyr er et årlig gebyr som skal betales av bebygd eiendom med innlagt vann som ikke er tilknyttet kommunalt avløpsanlegg. Kontrollgebyret skal dekke kommunens utgifter til kontroll og tilsyn av private avløp og gjelder løpende dokument- og systemkontroll samt stedlige tilsyn etter behov. Hver husstand skal belastes med gebyr.
§ 6. Avløpsnett
For å få midlertidig fritak fra kontrollgebyr må vanntilførselen avstenges og plomberes av godkjent foretak og dokumentasjon på dette må sendes kommunen. For permanent fritak må vanntilførselen fysisk kobles fra innvendig sanitærinstallasjon av godkjent foretak og dokumentasjon på dette må sendes til kommunen.
Søknad om fritak må sendes skriftlig til kommunen. Midlertidig fritak gis for ett år av gangen.
§ 7. Gebyrsatser
Størrelsen på gebyrene etter § 4 og § 5 fastsettes av kommunestyret og framkommer av gebyrregulativet.
Gebyrene skal settes slik at de samlet ikke overstiger kommunens kostnader ved saksbehandlingen eller kontrollordningen, jf. forurensningsloven § 52a.
§ 8. Innbetaling av gebyr
Saksbehandlingsgebyr etter § 4 faktureres etter at søknad om utslippstillatelse er behandlet. Kontrollgebyr etter § 5 faktureres årlig og kan deles opp i flere terminer.
§ 9. Innkreving av gebyr
Gebyrene er tvangsgrunnlag for utlegg med hjemmel i forurensningsloven § 52a, jf. tvangsfullbyrdelsesloven kapittel 7. Kommunen kan i særlige tilfeller frafalle krav om gebyr.
§ 10. Klage
Vedtak om gebyrenes størrelse, som framkommer av gebyrregulativet, regnes som forskrift, jf. forvaltningsloven § 2 første ledd bokstav c. Dette er ikke et enkeltvedtak og kan derfor ikke påklages.
Det kan søkes om nedsettelse eller frafall av gebyr. Avgjørelsen her vil være et enkeltvedtak som har klageadgang. Enkeltvedtak truffet i medhold av dette kapitlet av forvaltningsorgan opprettet i medhold av kommuneloven, kan påklages til kommunestyret eller særskilt klagenemnd, jf. forurensningsloven § 85 annet ledd. For enkeltvedtak truffet av kommunestyret er klagenemden klageinstans.
§ 11. Ikrafttredelse
Forskriften trer i kraft ved kunngjøringsdato.
Høringsfrist
28. november 2024
Send din uttalelse