A. Avgjørelsesmyndighet.
Etter Kl § 5-7 fastsetter kommunestyret selv området for utvalgenes virksomhet. Utvalgene kan tildeles avgjørelsesmyndighet i alle saker hvor ikke annet følger av lov. Utvalgene treffer vedtak innenfor de rammer og etter de retningslinjer som er fastsatt i lov gitt i medhold av lov eller vedtatt av kommunestyret. Det vises til eget delegasjonsreglement/egne delegasjonsvedtak. Utvalgene innstiller til formannskapet/kommunestyret som bestemt i eget delegasjonsreglement/egne delegasjonsvedtak.
B. Rådgivende myndighet.
Utvalgene uttaler seg i en del saker innenfor sine områder etter de retningslinjer som fastsatt i lov, gitt i medhold av lov eller vedtatt av kommunestyret/formannskapet. Dette tydeliggjøres av saksbehandlere i innledning av saksframlegget slik at det synliggjøres at utvalget er rådgivende i den saken som legges frem. Utvalgene skal uttale seg til: Delårsrapport, økonomiplan og budsjett og øvrige budsjettsaker som berører ansvarsområdet.
C. Arbeidsområde for det enkelte utvalg:
a) Utvalg for Mennesker og Livskvalitet.
Dette utvalget skal i hovedsak behandle saker av prinsipiell karakter med hensyn til forvaltning og drift innenfor helse, oppvekst og kultur. Utvalget tillegges myndighet etter en rekke særlover m.m, jfr. delegasjonsreglementet/særskilte vedtak. Utvalget skal bygge kunnskap og bør ut i organisasjonen for å få grunnleggende kunnskap som bringes inn til formannskapet i den videre behandling av sakene.
Utvalg for Mennesker og Livskvalitet skal ha fokus på drift og utvikling i tråd med kommunestyrets vedtak. Alle plansaker relatert til oppvekstsektoren, helse- og velferdssektoren og kultursektoren skal behandles av utvalg for Mennesker og Livskvalitet.
b) Utvalg for Plan og Samfunn.
Dette utvalget skal behandle alle planer relatert til teknisk drift og tillegges videre myndighet etter en rekke særlover m.m., jfr. delegasjonsreglement/særskilte vedtak. Utvalget blir kommunens faste utvalg for plansaker. Utvalg for Plan og Samfunn skal ha fokus på drift og utvikling i tråd med kommunestyrets vedtak.
D. Utvalgene får:
- en strategisk rolle og en ombudsrolle – det siste innebærer kontakt opp mot kommunens innbyggere og brukere innenfor sine ansvarsområder – Dette skal skje gjennom orienteringer/presentasjoner i utvalgenes møter. Dette må være på systemnivå og ikke enkeltsaker/personsaker.
- muligheten til å sette i gang og delta i prosesser – ikke kun være vedtaksmøter.