Familieråd er ett møte der familie, slekt, venner og andre som er betydningsfulle for familien samles for å finne løsninger for det som er utfordrende. Målet er å komme fram til en plan og konkrete forslag som bedrer barnet, ungdommen og familiens situasjon.
En koordinator hjelper familien med å planlegge og gjennomføre familierådet.
Hvordan forberedes familieråd?
- I forkant av familierådet blir familien og familiehjelpa enige om hva som skal deles i rådet. Sammen lages det spørsmål som rådet skal svare på, og bestemmer hvilke fagpersoner som skal inviteres.
- Det er familien som bestemmer hvem som skal inviteres. Det kan være få eller mange. Barnet/ungdommen er hovedpersonen, og de fleste barn er til stede på deler eller hele familierådet.
- Familien får tildelt en familierådskoordinator. En familierådskoordinator forbereder, leder og gjennomfører familierådet. Koordinator skal sammen med familien finne ut hvem som bør delta, invitere og snakke med alle deltakerne slik at de er godt forberedt. Koordinator, i samarbeid med familien finner ut hvem som skal ha rollen som ordstyrer, sekretær og barnets støtteperson når familierådsmøtet gjennomføres.
- Det tar vanligvis noen uker fra det er bestemt at det skal være et familieråd, til selve møtet gjennomføres.
- Familierådet følger en fast struktur, men er likevel skreddersydd til hvem som skal delta, barnets alder, kultur osv. Alle får si sin mening.
- Møtet avholdes på et egnet sted. Servering planlegges. Mat og drikke er viktig for ett godt møte.
- Barnet/ungdommen skal ha en støtteperson. Barn, avhengig av alder, foreslår hvem de ønsker å ha som sin støtteperson. Støttepersonen er vanligvis noen i barnets familie eller nettverk som barnet kjenner og har tillit til. Støttepersonen skal forberede barnet i forkant av møtet og ivareta barnets medvirkning og trygghet i rådet.
Hvordan gjennomføres familierådet?
Møtet varer ca. 2-3 timer og er delt inn i tre deler:
Del 1:
Alle deltakerne er til stede. Starter med å spise pizza sammen før familien får informasjon fra relevante «fagpersoner». Denne informasjonen er lest gjennom av familien i forkant. Eksempel på fagpersoner som ofte inviteres er ansatte i barnehage, skole, helsetjenesten, familievern eller andre som kjenner barnet og familien.
Del 2:
Familien og nettverket prater sammen og svarer på spørsmålene som er utarbeidet i forkant. Rådet utarbeider en skriftlig plan for å forbedre situasjonen til barnet og familien. Støttepersoner, sekretær og ordstyrer hjelper til med å lage ett trygt og godt møte. Koordinator og Familiehjelpa sitter utenfor møtet, og kan kalles inn ved behov.
Del 3:
Rådet presenterer familierådets plan for familiehjelpa og koordinator. Når det er enighet om innholdet i planen, gjennomføres planen.
Familiehjelpa følger opp familien i etterkant av familierådet og tilrettelegger for et oppfølgende familieråd etter familiens ønske.
Hvorfor anbefaler vi famileråd?
- Sikrer barnets/ungdommens stemme og medvirkning.
- Kan styrke samhold og kommunikasjon i familien.
- Familiens ressurser gir løsninger som er holdbare på sikt.
- Familieråd kan skape godt samarbeid og åpenhet mellom familien og det offentlige.
Familieråd viser gode resultater. Barn og unge som deltar i familieråd opplever det positivt når familie og nettverk stiller opp. Undersøkelser viser at de fleste foreldre som har prøvd familieråd anbefaler dette for andre familier (NOVA Rapport 18/06.)
For mer informasjon om familieråd, besøk: