Pressemelding regnskap 2024

Verdal kommune har avlagt regnskap 2024 med et regnskapsmessig resultat som er bedre enn budsjettert. Regnskapet viser et netto driftsresultat (driftsmargin) på minus 4 mill. kr. Det tilsvarer minus 0,25% av kommunens samlede inntekter i 2024 på omtrent 1,62 milliarder kroner.

Disposisjonsfondet er redusert med 73 mill kr. Fondet var 157,5 mill kr ved inngangen av året og er redusert til 84,4 mill kr ved utgangen av 2024. Herav er 50 mill kr av disposisjonsfondet brukt til å erstatte låneopptak til investeringer. Dette må ses i sammenheng med at det er inntektsført bruk av disposisjonsfond som er overført til investeringsregnskapet. Bruk av disposisjonsfond til finansiering av investeringer, vil redusere fremtidige renter og avdrag.

Langsiktig gjeld uten pensjonsforpliktelse er på 2,5 milliarder kroner mot tilsvarende 2,3 milliarder kroner ved årets start. Beløpene inkluderer lån i Husbanken til videreutlån.

Hva betyr resultatet?
Et svakt negativt netto driftsresultat betyr at driftsøkonomien ikke er bærekraftig og at driften tærer på oppsparte reserver. Etter kommunens egne måltall burde driftsresultatet vært 2% av driftsinntekter. Dette er samme måltall som mange andre kommuner bruker og måltallet er også godt begrunnet i forskning og anbefalinger til god økonomistyring.

I tillegg til svakt driftsresultat kommer også reduksjonen i disposisjonsfondet som gir lavere robusthet inn i de kommende årene. Kommunen har også høy gjeld sett opp mot andre kommuner.

En samlet vurdering er at regnskapet grovt sett følger planen i budsjett og økonomiplan. Det vil si at budsjett og økonomiplanen for 2024 ikke hadde som mål å oppfylle bærekraftsmålene og at tapt bærekraft var planlagt for å unngå reduksjoner i kommunal aktivitet. Dette er innenfor handlingsrommet til kommunen og innebærer at målet om en mer bærekraftig økonomi skyves ut i tid.

Gjeldende økonomiplan 2025-2028 er krevende, og det er positivt at regnskapet for 2024 ikke viser negative avvik som kan gi grunnlag for ytterligere innstramming av drift. Denne vurderingen bygger på et premiss om at eksterne rammevilkår utvikler seg som økonomiplanen beskriver. Det betyr at inntektsutvikling, lønnsvekst, rentenivå og andre store poster som kommunen ikke styrer over, utvikler seg som forutsatt i økonomiplanen.

Rapportering gjennom året
Det har gjennom året vært rapportert om et resultat i minus. Etter at alle bremser ble satt på, har det lykkes å bremse opp forbruket. Det er også regnskapsposter og tjenesteområder som har kommet ut med mindreforbruk. Utviklingen første halvår var urovekkende, men har gradvis bedret seg de siste månedene av året. Regnskapsføringer under årsavslutningen har ytterligere forbedret det regnskapsmessige resultatet.

Det er ikke alle tiltak som er gjort i 2024 for å bremse merforbruk som er bærekraftige over tid. Flere av tiltakene har betydd at utviklingsarbeid og arbeid for bosetting og bolyst er satt på vent. Begrensninger i nye ansettelser kan virke for en periode, men over tid påvirke evnen til å levere på politiske beslutninger. Dette er tiltak som må erstattes av mer varige løsninger så snart som mulig. Dette betyr at regnskapsresultatet også er påvirket av at aktivitet ikke er gjennomført som vedtatt av kommunestyret.

Som tidligere år vil det i årsberetningen komme en evaluering av rapporteringen gjennom året. Det vil her bli sett nærmere på om det er mulig å forbedre rapporteringen gjennom året ytterligere. I de fleste tilfellene vil dette være å bedre periodisering av budsjett, fremskynde beregninger som tilhører årsregnskapet og øke kompetansen på økonomistyring i hele organisasjonen.

Forhold som har påvirket regnskapsresultatet
Det endelige regnskapet viser et relativt stort merforbruk i flere tjenesteområder. Endringene synes å følge mønsteret fra høsten 2023 der helse, barnevern, sosiale tjenester og grunnskole fikk merforbruk. For sosiale tjenester er merforbruket økende. Merforbruket er ikke bærekraftig, og kommunen må fortsette arbeidet med å tilpasse driften av tjenestene til forventet inntekt i de kommende år. Tiltakene må være realistiske og lovlige. Bedre samsvar mellom aktivitet, budsjetter og kommunens totale økonomi er nødvendig for å unngå at innstramming i drift blir sterkere enn det som er nødvendig. En bærekraftig økonomi er nødvendig for å få mest mulig ut av tjenestene.

Utsatt låneopptak, utflating av rentenivå, bedre likviditet enn budsjettert med tilhørende økte renteinntekter, store pensjonsutgifter som skyves til senere år mv, er forhold som har virket positivt på resultatet. Det samme gjelder tjenesteområder som har klart å bruke mindre enn budsjettert.

 Vekst i behov og (nasjonal) svikt i skatteinntekter er forhold som har virket negativt på regnskapsresultatet. Det er bare unntaksvis at regjeringen setter anslagene for skatteinngang for høyt. Det er derfor ingen grunn til å forvente at for høyt skatteanslag fra regjeringen vil være den nye normalen.

På utgiftssiden er det i stor grad vekst i lønnsutgifter som trekker ned regnskapsresultatet. Det er for tidlig å si noe sikkert om dette kan henføres til lønnsutvikling eller at årsverk har vært høyere enn budsjettert. I årsberetningen vil kommunedirektøren se nærmere på dette opp imot utvikling i behov for kommunale tjenester i løpet av året.  

Det påvirker også regnskapsresultatet at tilskudd til Verdal IL i samråd med revisor ble omklassifisert fra investering til drift. Det betyr at utgiften tas i sin helhet på driftsregnskap 2024. Utgiften er en engangsutgift og kan trolig holdes utenfor i vurderingen av hva regnskapsresultatet kan si om fremtidig driftsbalanse (underliggende drift).

Statlige overføringer til bosettingsarbeidet er for 2024 betydelig, og en stor andel av dette tilskuddet går til å finansiere andre tjenester enn det som er direkte knyttet til bosetting. Denne andelen er estimert til ca. 50 mill. kr. for regnskapsåret. Disse inntektene har en midlertidig karakter, og vil kreve at kommunen tilpasser tjenestene etterhvert som bosettingstall endrer seg i tiden som kommer.

Sluttord
«Vi er tilfredse med at regnskapet viser et resultat som er bedre enn budsjettert, og at bruken av disposisjonsfond ble mindre enn budsjettert. Regnskapsresultatet er langt svakere enn kommunens måltall for bærekraftig driftsmargin, men kommunen beholder samtidig mer økonomiske handlingsrom enn planlagt», sier kommunedirektør Geir Olav Jensen.

Det kommer en grundigere vurdering av regnskapet i årsberetningen.

Nøkkeltall

 

 

Lenke til Årsregnskap 2024 i PDF-format (PDF, 15 MB)