Hvordan foregår undervisningen?
Det meste av undervisningen til Verdal kulturskole foregår i lokalene vi leier i Tindved kulturhage, tredje etasje. Dersom det er mange elever, legger vi noe av undervisningen ved forskjellige skoler.
Ved Verdal kulturskole undervises det hovedsak på fire forskjellige måter avhengig av fag: Kunstfag, individuell musikkopplæring, band og dans.
KUNSTFAG undervises i ei gruppe en gang i uka. Undervisningen varer mer enn en klokketime. Det kompenseres for denne lange timen ved at undervisningen ikke følger skoleåret. Kunstfagsgruppa består i hovedsak av elever i ungdomsskolen, men det deltar også noen elever fra mellomtrinnet.
MUSIKK undervises i små grupper eller i enkelttimer. Nybegynnerne får sin undervisning i grupper på to-fire, mens de eldre kan få en-til-en-undervisning (en lærer og en elev). Læreren setter sammen gruppene, men kan justere gruppene i løpet av året.
De fleste elevene som begynner på musikk er i åtte-/niårsalderen.
BAND er en sammensetning av elever som spiller band-instrument eller synger. Undervisningen varer 50 minutter pr uke.
DANSEUNDERVISNINGEN foregår i grupper i Speilsalen på Tindved. Når elevopptaket er avsluttet, vil læreren sette sammen grupper utfra søknadene og elevenes alder.
Fagplaner
Spørsmål og svar om kulturskolen
Fra januar 2024 er elevavgiften kr 3.412,- per elevplass i kulturskolen for et helt skoleår.
Åtte-ukers kurs, f.eks. lekdans, koster kr 1.050,- pr kurs.
Moderasjoner:
Det er innført søskenmoderasjon lik den som benyttes i barnehager og SFO: 30 % for barn nr 2 og 50 % for påfølgende barn.
Elever som får undervisning i musikk betaler 50 % i tillegg til ordinær elevavgift når de deltar på Band.
Xtra-dans er et tilbud til de som går på Klassiskmix. Dette koster 50 % av ordinær elevavgift. Dette kommer i tillegg til ordinær elevavgift for Klassiskmix.
Vi leier også ut noen instrument for kr 756,- per skoleår.
Regninga sendes ut to ganger i året, i løpet av høstsemesteret og i vårsemesteret.
Det er kommunestyret som fastsetter elevavgiften.
Det meste av undervisningen foregår i Tindved kulturhage (Møllegata 6).
Her har vi alle tilbud: band, fiolin, gitar, blåseinstrument, piano, sang, slagverk og dans.
Vi underviser også fiolin, gitar, blåseinstrument og piano ved forskjellige skoler:
- Ørmelen skole
- Verdalsøra barneskole
- Leksdal skole
- Stiklestad skole
- Vinne skole
- Vuku barne- og ungdomsskole
Undervisningen i de fleste fagene følger skoleåret. All undervisning foregår etter skoletid.
Det er to unntak:
- Kunstfag. For å holde en god lengde på undervisningstiden må antall undervisningsdager reduseres.
- Lekdans. Dette er et kurs som varer åtte uker.
Alle som går på musikk bør kunne øve hjemme. Det er da de får størst framgang. Kulturskolen har noen instrument til utleie (kr 720,- pr skoleår), et par pianoer, et par el-basser, noen gitarer og ganske mange fioliner i 1/2 og 3/4 størrelse.
Kulturskolen er et tilbud til barn og unge i Verdal til de er ferdige med videregående skole. Når dere klikker dere inn på de forskjellige fagene (tilbudene) vil dere lese litt om hvor gamle elevene bør være når de begynner. Vi har et tilbud til barn i førskolealder: Lekdans.
15. juni er den viktigste søknadsfristen vår. I løpet av sommeren tar vi opp elever som kan begynne til høsten.
Men det er mulig å søke nesten hele året. Eleven blir da satt i søkerlista. Om vi får ledige plasser i løpet av skoleåret tar vi opp elever fra søkerlista.
Vi har tre oppsigelsesfrister:
- 1. desember med virkning fra 1. januar.
- 1. juni med virkning fra skolestart høsten.
- Og så har nybegynnerne en prøvetid de to første gangene.
Husk å sende oppsigelse på e-post til kulturskolen@verdal.kommune.no
Alle oppsigelser som skjer i løpet av skoleåret sendes på e-post til kulturskolen@verdal.kommune.no.
Dersom eleven ønsker å slutte ved skoleslutt er det nok å gi beskjed om dette ved re-registrering. Det blir sendt ut e-post til alle elever om dette i april/mai med frist 31. mai.
Verdal kulturskole skal formidle kunnskap i estetiske fag og vekke elevenes interesse for ulike kulturuttrykk. Kulturskolen skal være en naturlig del av barn og unges oppvekst og bidra til å utjevne forskjeller i samfunnet.
- Kulturskolen er et tilbud til barn og unge i Verdal til de er ferdige med videregående opplæring.
- Elevopptaket gjøres to ganger pr år, hovedopptak før skolestart om høsten og et suppleringsopptak etter juleferien. Elevene tas opp etter alder, men elever ungdomsskolealder vil prioriteres. Ved suppleringsopptak vil andre faktorer også spille inn, f.eks. undervisningssted og gruppesammensetning. Det vil også tas spesielle hensyn når elevens behov krever det.
- Søknader sendes inn via kulturskolens søkemodul. Søknadsfristen til hovedopptaket er 15. juni.
- For nybegynnere er de to første undervisningstimene prøvetid. Etter denne prøvetiden må eleven betale for hele semesteret. Elever som hadde elevplass på samme fag foregående semester har ikke denne retten.
- Dersom eleven er syk mer enn fire uker sammenhengende per semester eller ved flytting, kan elevavgiften reduseres forholdsmessig til den perioden eleven ikke har fått undervisning.
- Elevplassen beholdes for et skoleår om gangen. For å være sikret elevplass neste skoleår, må eleven re-registreres via kulturskolens elevportal i perioden 1. mai til 31. mai.
- Oppsigelse:
a. Ved å ikke re-registrere eleven innen fristen er elevplassen sagt opp.
b. Elevplassen kan også sies opp for vårhalvåret. Dette gjøres ved å sende utmeldingen til kulturskolens ledelse (kulturskolen@verdal.kommune.no) før 1. desember med virkning fra 1. januar. Dersom utmeldingen mottas etter fristen, må det betales elevavgift for hele det vårsemesteret.
c. For kulturskoleelever som neste år skal begynne på videregående skole, er oppsigelsesfristen 15. juli. - Dersom elevavgift ikke betales etter gjeldende frister, vil eleven miste plassen.
- Elevavgiften fastsettes av kommunestyret samtidig med andre kommunale avgifter og betalingssatser.
- Kulturskolens undervisning følger skoleruta. Den første uka ved skolestart gjennomføres det møter mellom foresatte, eleven og kulturskolelæreren.
- I perioder kan undervisningen bli intensivert, noe som kan føre til avspasering i slutten av skoleåret.
- Dersom læreren er syk, kan undervisningen måtte avlyses. Ved mer enn tre avlysninger per semester, kan deler av elevavgiften bli refundert. Dette bortfaller dersom undervisningen blir erstattet senere i semesteret.
- Ved endring av bostedsadresse, e-postadresse eller mobiltelefonnummer, plikter foresatte å gjøre endringer i kulturskolens elevportal eller gi kulturskolen beskjed om dette på annen måte.
- Det forutsettes at elevene har tilgang på instrument eller annet nødvendig utstyr. Kulturskolen har enkelte instrument til utleie.
- Eleven må møte forberedt og i rett tid til alle undervisningstimer, samspilløvinger, opptredener og annet som er avtalt med lærer.
- Hvis eleven er forhindret fra å møte til time, skal det på forhånd gis beskjed om dette til læreren. Eleven vil ikke få forsømte timer tilbake.
- Ved gjentatte fravær uten gyldig grunn eller ved manglende interesse for undervisningen, kan rektor utelukke elever fra videre undervisning.
- Elevene må også rette seg etter de bestemmelser som gjelder på de forskjellige undervisningsstedene.
- Verdal kommune har tegnet en barneulykkesforsikring som også gjelder «mens de deltar i enhver aktivitet i regi av kommunen, inkludert kommunal kulturskole og aktivitetsskole (tidligere SFO).»
Noen blomster vil blomstre så vakkert at de senere vil finne sin plass i rekkene blant våre skapende og utøvende kunstnere. Andre vil bli fantastiske pedagoger. Eller rett og slett bare bedre og lykkeligere og mer reflekterte mennesker.
Hvor holder vi til?
Verdal kulturskole holder til i Møllegata 6 (Tindved kulturhage), 7650 Verdal.
Undervisningen foregår både ved Tindved og på skolene rundt omkring i bygda.