Rådet skal være en høringsinstans og rådgivende organ for offentlig virksomhet og talerør for innvandrere i kommunen. består av 6 medlemmer og varamedlemmer som velges av kommunestyret for valgperioden. Kommunestyret velger leder og nestleder for rådet. Valgbar til integreringsrådet er alle som har stemmerett ved lokalvalg. Rådmann har ansvar for nominasjonsprosessen i samarbeid med Integreringsrådet.
4 av medlemmene, 2 kvinner, og 2 menn, velges blant kommunens innvandrere.
2 medlemmer velges fra kommunestyret og den ene av disse bør så langt som mulig ha innvandrerbakgrunn.
2 av medlemmene som velges skal være fra landgruppe 1; EU/EØS, Nord-Amerika, Australia eller New Zealand.
2 av medlemmene som velges skal være fra landgruppe 2; Asia, Afrika, Latin-Amerika, Oseania unntatt Australia og New Zealand, og Europa utenom EU28/EØS.
Arbeidsoppgaver for rådet
Behandle saker/innspill fra innvandrere i kommunen.
En viktig oppgave for rådet er å ta imot saker fra innvandrerne, saksbehandle disse, og fremme sakene videre til rette instanser.
Fremme egne saker overfor myndigheter.
Integreringsrådet kan på eget og fritt grunnlag, ta opp saker som de mener er relevant og nyttig og fremme disse overfor kommunen.
Ta initiativ til tverrkulturelle arrangement/tiltak i frivillighets-Norge.
Norge er på noen områder basert på mye frivillighet, og det er viktig for integrering at våre nye landsmenn får innblikk og forståelse for dette. Integreringsrådet skal ta initiativ som fremmer flere innvandrere i det frivillige arbeid i kommunen.
Ha fokus på likestilling og kvinner og barns kår.
Det vil være en sentral oppgave for Integreringsrådet å ha fokus på kvinners kår og likestilling, og på barns og unges kår i sitt nye hjemland. Likestilling er ikke like utbredt i alle land, og er derfor et viktig tema for å fremme integrering i det norske samfunnet.
Reglement integreringsrådet
Møter i integreringsrådet
Integreringsrådet - medlemmer
Integreringsrådet - varamedlemmer